Mindfulness voor zorgprofessionals

Zorg en welzijn met Mindfulness

 

Klaar staan voor de ander

Of je nu arts bent, assistent, medewerker bij de thuiszorg of een paramedisch beroep hebt, er is één gemene deler. Jouw beroep is zorg verlenen aan iemand die het nodig heeft, en je werkt met hart en ziel voor een betere gezondheid van anderen, iedere dag weer. Je werk wil je graag zo goed mogelijk uitvoeren; mensen op weg helpen, beter voor zichzelf leren zorgen, liefst zonder behandelfouten bijdragen aan zo snel mogelijk herstel. Je staat voor Zorg en Welzijn middels kwalitatief zo goed mogelijke zorg. Een mooi streven is dat, en het geeft ook veel voldoening.

Empathie binnen het budget

Het houdt ook in dat je dagelijks veel rationele besluiten moet kunnen nemen en niet alleen op je empathie kunt varen. Je gevoelens toelaten kan niet altijd, maar hetgeen je meemaakt kan je soms meer raken dan je verwacht. Geef je je gevoel ook de ruimte?  Zorg en welzijn gaat ook over het zoeken naar balans tussen de behoefte en motivatie van de degene tegenover jou, en je eigen ervaring, kennis, overtuigingen, de beschikbare tijd en middelen. Soms een lastige puzzel die veel van je vraagt. Toch is het zo dat jij als mens uiteindelijk het verschil maakt. En dat voel je pas echt als je zelf patiënt bent (geweest).

Verhoogde risico op stress-gerelateerde uitval en burn-out

Ook in de zorg moet je targets halen, of je het wilt of niet. Goede zorg kost echter veel inzet en inlevingsvermogen, terwijl de bezuinigingen en controles van verzekeraars toenemen. Dat levert vaak negatieve stress op. Een hoger niveau van aanhoudende stress leidt tot minder goede sfeer op het werk, vergrote kans op het maken van fouten en minder empathie in de omgang met patiënten en collega’s. Op den duur veroorzaakt stress vermoeidheid, somberheid, ontevredenheid en conflicten op het werk en kan uiteindelijk leiden – zonder ingrijpen – tot uitputting. Steeds meer zorgverleners worden geconfronteerd met deze symptomen, hebben zelf zorg nodig of raken burn-out.

Zorg en welzijn voor jezelf?

Als je zelf niet fit en in balans bent, is zorgen voor de ander ook lastiger. Uit onderzoek onder zorgprofessionals blijkt dat burn-out- klachten significant toenemen, en dat medewerkers in de zorg zelf steeds vaker zorg nodig hebben. Zorgprofessionals gaan vaak door tot ze niet meer kunnen: je wilt je patiënten en collega’s niet in de steek laten. Ook ten koste van jezelf? Dat is niet nodig als je tijdig op de volgende signalen reageert:

minder goed je aandacht bij je taken of gesprekken kunnen houden
prikkelbaar reageren op je patiënten of collega’s
moeite met het houden van overzicht van je taken/agenda
vergeetachtigheid t.a.v. dagelijkse details
een uitgeput, leeg gevoel na je werkdag en –week
voelbare weerstand om naar je werk te gaan, moe aan de dag beginnen

Mindfulness in de zorg 

Mindfulness kan helpen om uit de vicieuze cirkel te stappen of – nog beter – te hoge stressniveaus te voorkomen. Het biedt een kans op herstel van vitaliteit en energie, een positievere kijk op jezelf en de wereld om je heen, en compassie gericht op jezelf, collega’s én je patiënten. Je kunt na een mindfulness training vaardiger met stress en je eigen belastbaarheid omgaan – en daarmee beter zorgen voor je patiënten.

Mindfulness levert een positieve bijdrage aan 

– betere relatie met de patiënt door betere aandacht, meer geduld en opmerkzaamheid
– meer begrip, compassie en acceptatie tegenover patiënten en collega’s
– emotioneel evenwicht
– gevoel van innerlijke rust ondanks alle gedachten die we niet uit kunnen zetten
– meer helderheid en ruimte om de juiste beslissingen te kunnen nemen
– meer plezier in het werk en een betere werksfeer binnen team of afdeling
– vitaliteit en veerkracht van de zorgverlener
– verbeterde creativiteit, flexibiliteit en productiviteit door betere focus
– tijdig signaleren van stress en vermoeidheid, en ermee omgaan
– minder risico op uitval door klachten als gevolg van stress
– probleemoplossend vermogen
Kortom een verbeterde zorg en welzijn

Mindful Netwerk 

Wacht niet tot je vastloopt of een collega ziet uitvallen door te stressklachten. Maak stress bespreekbaar en bied jezelf of je medewerkers in een team, afdeling of organisatie een kans om voor zichzelf te zorgen. Dat komt uiteindelijk ten goede van iedereen: de medewerker, naaste collega’s en degenen die zorg vragen en ontvangen.
Mindful Netwerk kan hierin een belangrijke speler zijn. Door het landelijke karakter, door de kwaliteitsgarantie en door de verzameling van de enorme kennis en ervaring van gepassioneerde trainers en partners, is Mindful Netwerk hét platform waar vragen en aanvragen binnen zullen komen.

Steeds meer zorginstellingen en -praktijken zijn zich bewust van de waarde van mindfulness in en naast de zorg.  Wil je weten wat Mindfulness voor jouw zorgorganisatie zou kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op.