Dorle Lommatzsch

Beste mensen van het mindful netwerk,

ik ben geboren in Berlijn. Dat maakt dat mijn ziel al een leven lang zoekt naar antwoorden op de vraag: Wat is vrede, wat is oorlog? Vredesonderwijs heeft daarom een speciale plek in mijn hart. Ik denk dat mindfulness een heus juweel is dat aan huidig vredesonderwijs wezenlijk bijdraagt. Ik lever hier graag een persoonlijke bijdrage aan in een levendige samenwerking met anderen, zoals het Mindful Netwerk. We hebben elkaar nodig!

Hier mijn achtergrond: sinds meer dan 40 jaar mediteer ik. Het heeft mijn leven in goede banen geleid (wat niet zo vanzelfsprekend was). Sinds meer dan 20 jaar geef ik les in meditatie op boeddhistische grondslag. En dat resulteerde uiteindelijk in mijn levenswerk: de Academie voor Open Bewustzijn. Met als kerntaak: mensen opleiden om mindful te coachen. In de Academie leren studenten in een intensief twee- of driejarig traject mindful te spreken en mindful te luisteren en uiteindelijk met mindfulness anderen te begeleiden, zowel in een groep als in een individuele begeleiding. Door de jaren heen is hierdoor een echte sangha (gemeenschap van beoefenaars) ontstaan. Mensen, die hier eenmaal aan beginnen zijn positief verslaafd aan mindfulness. En aan de nieuwe werkvormen, die wij intussen ontwikkeld hebben. En ze zijn ‘verslaafd’ aan – zoals dat inmiddels heet in de mindfulness-wereld – interpersoonlijke mindfulness (vind ik wel een vreselijke term). Dat wil zeggen: ze willen niet meer zonder een gedeelde ervaring van samenzijn waarin er warmte is, mildheid en waar we leren onze oordelen te herkennen en op te schorten.

Sinds enkele jaren kreeg mijn spirituele pad een onverwachte nieuwe inspiratiebron: de hersenwetenschappen en in het bijzonder de interpersoonlijke neurobiologie. Ik ontdekte en ontdek nog steeds treffende overeenkomsten tussen de eeuwenoude wijsheid uit het boeddhisme en de nieuwe vindingen uit de neurowetenschap. Ik heb deze kennis ook ingebracht in onze lessen. Mensen zijn hier doorgaans – bij sommige  na enige weerstand – blij en enthousiast over. Een mooie aanvulling, die  bij voorbeeld helder maakt waarom we mindfulness snel kunnen begrijpen, maar dat we veel moeten oefenen om het echt in praktijk te brengen.

De Academie wordt inmiddels versterkt door competente oud-studenten, we zijn nu een team van 7 personen. We hebben daardoor ook nog een extra opleiding erbij gekregen: Mindful Management, ook echt in de roos!

Sinds kort geef ik een nascholing aan de Mindful Professional: een intensieve training waarin ervaren trainers zich kunnen verdiepen in de boeddhistische psychologie in combinatie met neurowetenschappen.

En over vrede gesproken: ik heb inmiddels twee retraites georganiseerd en mede begeleid op twee uitdagende plekken: eentje in Auschwitz en eentje in voormalig concentratiekamp Buchenwald. Hier ligt de kern van mijn werk: onze wonden aankijken om het wonder van het leven te (her)ontdekken!

Academie voor Open Bewustzijn

Hoogvensestraat 89, 5017 CB Tilburg

Specialisatie:

Individuele coaching • Mindful Coachen, opleiding • Mindful Management • Mindfulness en relaties • Online live meditaties • Retraite-vakantie

Contactgegevens:

Email sturen: klik hier
Tel: 06-23016358
Website: http://www.openbewustzijn.nl


Mijn aanbod


Mijn blogs en nieuwsberichten

Terug naar trainer vinden