spelend leren met mindfulnessEen taak voor ons allemaal

Waarschijnlijk hoef ik je niet te vertellen dat spelend leren met mindfulness in het onderwijs meer en meer in de belangstelling staat.
Media besteden er aandacht aan, er zijn gerenommeerde onderzoeken gaande en geweest.

Met reden. Wij leven in een maatschappij die veel lijkt te verwachten van ons. Wij zouden geslaagd moeten zijn, we moeten overal een mening over hebben en we zouden een actief, druk leven moeten hebben.
Ik zeg bewust ‘lijkt’, want dat is natuurlijk niet echt het geval. Wat wel echt is, is dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om te luisteren en te kijken naar wat er ís. Dat wat voelbaar is als het stil wordt. En zeg nou zelf: wanneer ís het nog stil…? 

Stilte

Hoeveel kinderen zouden echte stilte meegemaakt hebben? Stilte van de omgeving natuurlijk, maar vooral de stilte in het kind zelf.
Ervaren dat het even niet hoeft te reageren op welke prikkel dan ook.
Ervaren hoe het is om lief te zijn voor jezelf. En hoe het daardoor gemakkelijker wordt om lief te zijn voor de ander.
En dat door spelend leren.

Taak

Ik denk dat er een mooie taak voor ons klaar ligt om scholen te bereiken en te voorzien in de behoefte om kinderen meer te kunnen bieden dan alleen het huidige (drukke!) programma.
Hoe zou het zijn als mindfulness een plek heeft gevonden in het onderwijs? In alle klassen van Nederland?
Als alle leerkrachten van Nederland mogen ervaren hoe het is om mindfull voor de klas te staan?
Hoe zou het zijn als alle kinderen  m.b.v. mindfulness mogen groeien met de ervaring dat het oké is om de stilte op te zoeken en even niet te reageren?

Ik zie voor me dat er een generatie gaat ontstaan die meer vreugde en vrede met zich mee gaat dragen. Wat zou dát teweeg kunnen brengen in onze wereld…?

Vrede

Waarom hebben we daar Mindful Netwerk voor nodig?
Zoals David van Reybrouck al aangaf in zijn boek Vrede kun je leren: ‘Als 10 minuten stilzitten per dag volstaat, waarom doen we er dan decennia over om die gewoonte in te voeren?’
Het blijkt niet eenvoudig om mindfulness gewoon te laten worden. Toch is dat precies wat er nodig is om te bereiken dat kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) profijt halen uit mindfulness.

Mindful Netwerk

Mindful Netwerk kan hierin een belangrijke speler zijn. Door het landelijke karakter, door de kwaliteitsgarantie en door de verzameling van de enorme kennis en ervaring van gepassioneerde trainers en partners, is Mindful Netwerk hét platform waar vragen en aanvragen binnen zullen komen.
Scholen die al bezig zijn met het zoeken naar mogelijkheden om hun kinderen vaardigheden te laten ontwikkelen zodat ze met meer gemak in het leven staan, zullen hun weg naar Mindful Netwerk vinden.
Daarnaast heeft Mindful Netwerk de mogelijkheden om te inspireren en zich te blijven ontwikkelen. Niet in de laatste plaats door het benutten van alle talenten binnen de organisatie.

Rest mij te eindigen met nog een citaat uit Vrede kun je leren:
‘We weten dat duurzaam sociaal welbevinden alleen tot stand kan komen, als we samen een langetermijnvisie voor onze mensheid ontwikkelen.
En we weten dat die lange termijn vandaag begint’.

Wil je weten wat Mindfulness voor jouw school zou kunnen betekenen? Wil je de kinderen spelend leren hoe ze beter voor zichzelf en de ander kunnen zorgen? 
Neem dan contact met ons ons

Mindfulness trainers met specialisatie 'Mindfulness in de klas'