Elke dag Vandaag

Met meer gemak en vreugde in het leven staan.
Wij helpen je er graag bij. We zijn er voor jou, je bedrijf, je organisatie en voor je school.

Onze erkende trainers herken je aan het logo van Mindful Netwerk.
Momenteel hebben we trainers in Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Brabant, Utrecht en Gelderland.

Ben je mindfulnesstrainer?

Wil jij ons team komen versterken? Klik dan hier..

Binnenkort


Meer data: AGENDA

MBHL – MINDFULNESS VOOR EEN GEZOND LEVEN

Er is een groeiende belangstelling voor de toepassing van mindfulness op het gebied van leefstijl. In de eerste plaats draagt mindfulness bij aan bewustwording: hoe staat mijn gezondheid ervoor? Wat zijn mijn gewoontes? Hoe zijn deze ontstaan? Wat leveren ze mij op? Verder leer je door mindfulness op te merken hoe je emoties, gedachten en lichamelijke gevoelens samenhangen met gezond en ongezond gedrag. Door het trainen van de aandacht voor deze zaken krijg je meer grip op de keuzes die je maakt. Je vergroot dus je vermogen om gezonde keuzes te maken en te blijven maken.

MBHL – EEN ANDERE KIJK OP HET LEVEN, EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID

Wie eenmaal een mindfulness training volledig heeft afgerond kijkt anders naar de wereld en zijn eigen leven. Al in de eerste les zul je hebben ervaren hoe je gewend bent (onbewust) te reageren vanuit je automatische piloot. En wie dat eenmaal herkent, zal bewuster in het leven staan. Tijdens deze training oefen je om bewust te leven. Het goede hiervan is dat dit het leven interessanter en levendiger maakt en daardoor meer plezier en vervulling geeft. Aan de andere kant betekent dit dat je ook onder ogen leert zien wat er is, ook als het moeilijk of onplezierig is. Je kunt er tegen proberen te vechten, maar de moeilijkheden zijn er al. Het is alsof je met je handen de golven op het water probeert tegen te houden.

Als je het begin van vervelende gedachten en gevoelens herkent, blijken andere keuzes mogelijk te zijn. Keuzes die je meer gemak in het leven zullen geven.

MINDFULNESS EN ONDERZOEK

In eerdere onderzoeken zijn aanwijzingen gevonden voor positieve effecten van mindfulness bij het stoppen met roken, een gezonder voedingspatroon en meer lichaamsbeweging. Daarnaast is aangetoond dat mindfulness training een effectieve manier is om stress te verminderen. Stress is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes. Het verminderen van chronische stress heeft dus positieve effecten voor je gezondheid. Ook kan mindfulness je helpen om beter om te gaan met lichamelijke beperkingen en negatieve emoties die je aandoening met zich mee kan brengen. Deze zaken zijn namelijk helaas niet medisch op te lossen. Mindfulness kan het leven een stuk aangenamer te maken.

HET MBHL PROGRAMMA

Het MBHL programma bestaat uit de volgende onderdelen

1 – Mindfulness training
De mindfulness training bestaat uit 1 introductie sessie en 6 wekelijkse groepsbijeenkomsten van 2,5 uur. 
Deze mindfulness training (het woord zegt het al) is een training, en geen therapie of praatgroep. We trekken samen op en we zullen dan ook voor elkaar zorgen.

2 – Oefening baart kunst
Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze dagelijks 20 tot 40 minuten thuis oefenen. Dat oefenen bestaat uit formele mindfulness meditatie oefeningen, maar ook uit het uitvoeren van korte oefeningen tijdens je dagelijkse bezigheden. Je zult merken dat deze oefeningen, hoe simpel ze soms ook lijken, je helpen bij het veranderen van gewoonten.

3 – Maatwerk
Samen met je buddy ga je ontdekken wat voor jou helpende en niet helpende strategieën zijn voor een gezonde leefstijl. Dat is wat wij maatwerk noemen. De beweging Positieve Gezondheid en het Spinnenwebmodel, dat wij als luistermodel gebruiken zijn hierbij inspiratiebron en leidraad. .

4 – Medisch consult
Binnen het MBHL programma is het ook mogelijk om medische vragen te stellen aan een deskundige. Een arts met expertise op het gebied van leefstijlgeneeskunde en kennis van de actuele wetenschap. En minstens zo belangrijk: met aandacht voor jou als mens. Je krijgt net zoveel medische tekst en uitleg als waar jij behoefte aan hebt. Je kunt hierbij denken aan beweging, gewicht, voeding, roken, bloeddruk, cholesterol en stress. Uiteraard valt dit onder het beroepsgeheim. Jij staat hierbij zelf aan het roer en bepaalt of, hoe en in welke volgorde en tempo je welke gewoontes gaat aanpassen. Deze consulten zijn vrijblijvend.

Momenteel wordt het MBHL programma gebruikt voor het Europees SEFAC project in samenwerking met het Erasmus MC.

Het programma is ontwikkeld door Mindfulnesstrainers en zussen Marijke en Annemieke van Duinhoven en vaatchirurg Ellen Rouwet.