Wie inspireert jou?

Aangezien wij mensen veel leren door te kopiëren, is het goed om een voorbeeld te hebben. Een van mijn grote inspiratiebronnen is Byron Katie. Het grappige is dat ik al een aantal jaar geleden haar boek ‘Ik heb je liefde nodig is dat waar’ heb gelezen, maar dat Byron Katie toen nog geen speciale indruk op me had gemaakt.

Het boek gaat in het kort over dat we al vanaf onze prilste jeugd bezig zijn om ervoor te zorgen dat we aardig gevonden worden en dat anderen van ons houden. We zoeken niet alleen liefde, maar ook goedkeuring en waardering. Om dit te bereiken, doen we van alles. Byron Katie onderzoekt die mechanismen in dit boek en legt daarbij onze zwakten bloot. Om erachter te komen hoe je onafhankelijk kunt zijn van die hunkering naar aandacht, bewondering, waardering en liefde, moet je eerst weten hoe je jezelf daar keer op keer voor in bochten wringt. Van jezelf houden en jezelf goed genoeg vinden zonder afhankelijk te zijn van de mening van anderen is een goede stap op weg naar een gelukkiger leven. Dit boek probeert hierbij een leidraad te zijn.

Bijzondere Zienswijze

Een interessante zienswijze. En alhoewel ik het een goed boek vond, waar ik waardevolle inzichten aan over heb gehouden, was Katie niet vanaf dat moment een inspiratiebron voor me. Zij werd dat pas een aantal jaren later, nadat ik een aantal YouTube filmpjes met haar had gezien, waarin ze geïnterviewd werd en ‘the work’ deed met mensen.

Byron Katie heeft een bijzonder levensverhaal. Ze werd ernstig depressief toen zij in de dertig was. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressie alsmaar toe en Katie (zoals zij genoemd wordt) was zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Toen, op een morgen ervaarde ze vanuit de diepste wanhoop een levensveranderend inzicht.

Leed

Katie zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde, en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van inzicht zag ze dat onze poging om geluk te vinden omgekeerd werkte—in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het ‘zou moeten zijn’, kunnen we deze gedachten onderzoeken. En door de realiteit te aanvaarden zoals deze is, kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren. Het gevolg was dat een bedlegerige, suïcidale vrouw vervuld werd van liefde voor alles wat het leven brengt.

Simpel doch krachtig

Katie ontwikkelde een simpele doch krachtige methode van onderzoek, The Work genaamd, die mensen laat zien hoe ze zichzelf kunnen bevrijden. Het is verbazingwekkend eenvoudig, toegankelijk voor mensen van elke leeftijd en achtergrond en vraagt niets meer dan een pen en papier en een bereidheid de geest te openen. Katie zag direct dat het aanbieden van haar inzichten of antwoorden aan mensen van weinig waarde was – in plaats daarvan biedt zij een proces aan dat mensen hun eigen antwoorden kan geven. De eerste mensen die met haar Werk in aanraking kwamen vertelden dat de ervaring transformerend was en al snel ontving ze uitnodigingen om het proces in het openbaar te onderwijzen. Ze leidt mensen door het eenvoudige en krachtige onderzoeksproces dat The Work is, en steeds weer ontdekken ze dat hun stressvolle overtuigingen – over het leven, over anderen of over zichzelf – eenvoudigweg niet waar zijn.

Wat ik het mooie en inspirerende aan Katie vind, is dat zij een hele authentieke vrouw is, die vanuit haar wezen weet waar ze het over heeft. Ze heeft geen marketing verhaal en is niet het type ‘fake it untill you make it’. Ze is een helder voorbeeld als ikzelf weer even verdwaald ben in mijn gedachten. Als ik het even niet meer weet, kijk ik naar Katie en weet ik weer hoe ik verder moet gaan.

Wie is jouw inspiratiebron? Als je er nog geen een hebt, kan het de moeite waard zijn om er een te zoeken. Wellicht is Katie ook iets voor jou.

Of laat je inspireren tijdens een van de evenementen.

 

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie