Werk betekent chaos

werk is chaos

Een vriend van me vertelt dat hij zware weken heeft: een computersysteem faalt, een leverancier neemt niet genoeg verantwoordelijkheid, medewerkers zijn overbelast en haken af. En een conflict kost veel te veel tijd. Zijn conclusie: “Ik kom niet aan mijn werk toe.”
Eén van mijn klanten vertelt dat ze veel energie verliest aan onverwachte tegenvallers. Ze schetst beeldend hoe er altijd ‘dingen zijn die ergens tussendoor komen’.

Overzicht verwachten

Meestal ga je aan het werk met de verwachting dat je grip zult hebben op dat werk.
Je wilt graag dat het werk overzichtelijk en stabiel is, zodat je het onder controle hebt en je je geen zorgen hoeft te maken.

Maar werk blijkt nooit stabiel en overzichtelijk. Er komt een reorganisatie, er worden fouten gemaakt, er breekt brand uit in het magazijn, de fusie gaat toch niet door. Er komen vakantieverhalen tussendoor, je collega is ziek. Of de computer doet raar.

Deze chaos kan je persoonlijk beïnvloeden: je gaat naar je werk en verwacht het ene, maar je krijgt het andere, namelijk iets dat er haaks op staat. Je krijgt een nieuwe baan, en vervolgens vertrekt je manager. Je hebt een team bij elkaar om een nieuw project op te starten en het budget wordt ineens gekort.

Eigenlijk heeft werk altijd een rommelig karakter.

Werk betekent chaos: anders kijken

Vaak zie je onverwachte dingen die gebeuren als fouten, blunders, of gebeurtenissen die je had moeten voorkomen. Maar hiermee maak je het alleen maar moeilijker om er goed op te reageren. Als je het rommelige karakter van je werk behandelt als alleen maar lastig, dan creëer je zelf vaak meer en onnodige frustratie.

Misschien kun je eens experimenteren met anders te kijken naar verrassingen, storingen, veranderingen, ‘de dingen die ergens tussendoor komen’, of gewoon gedoe.

Wat zou het betekenen voor je manier van werken als je er van uitgaat dat werk nu eenmaal chaos met zich meebrengt? En als je juist nieuwsgierig bent naar verrassingen en interrupties die komen gaan?

Door te oefenen met ‘anders te kijken’, rust je jezelf beter toe om de confrontatie met onverwachte gebeurtenissen aan te kunnen. Hoe ze zich ook voordoen.

Dus voor vandaag: kun je de chaos verwelkomen?

Hartelijke groet,
Yvonne van Iersel

Klik hier voor de geplande activiteiten van Yvonne

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie