Stress?

StressWat is stress eigenlijk?

Als we zeggen: “Ik voel me gestrest”, denken we te weten wat stress is. We kunnen het immers duidelijk voelen en benoemen. Maar heb je je wel eens verdiept in wat stress eigenlijk is? Zou je een precieze definitie daarvan kunnen geven? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk is ook, dat verschillende mensen heel verschillende antwoorden zouden geven. Dus, wat is stress eigenlijk?

Onze primaire gevoelens

Stress heeft met emoties te maken en met emotie geladen gedachten. Daar is iedereen het wel mee eens. De boeddhistische psychologie vereenvoudigt de wereld van onze emoties en stelt: alle emoties kun je indelen in prettig, onprettig of neutraal. Dat maakt de hele zaak al wat eenvoudiger. Dit komt trouwens ook overeen met wat de neurofysiologie heeft ontdekt. Al onze indrukken worden eerst grofweg in ons brein gescand: is het gevaarlijk, is het aantrekkelijk of is het niet interessant. Dat doet ons limbisch systeem, dat constant checkt of onze omgeving veilig, neutraal of onveilig is. Maar stress bestaat daarnaast uit een toegevoegd element. We hebben namelijk ook direct een reactie op prettig, onprettig en neutraal. Het gaat hierbij om de eerste en meest eenvoudige reactie, voordat er allerlei meer ingewikkelde emoties, beoordelingen en gedachten greep op ons krijgen:

  • Als we iets als prettig ervaren dan is er de neiging om dit prettige te willen vasthouden.
  • Als er iets onprettig is dan is er een instinctieve neiging om dit onprettige af te weren of te vermijden.
  • Als we iets als neutraal ervaren, dan is onze neiging om er geen aandacht aan te schenken. We beoordelen het als niet relevant, bewust of onbewust.

Lees hier verder…
Dit blog is geschreven door Dorle Lommatzsch
Mindfulnesstrainer Dorle Lommatzsch

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie

 

Menu sluiten