Als we leren mediteren dan leren we onze aandacht te richten op het lichaam en de adem. Een eenvoudige manier om onze ronddwalende gedachtewereld een veilige anker te bieden. Toch is dit niet de enige reden waarom we onze aandacht op het lichaam en de adem richten.
Een tweede reden is, dat lichaamsbewustzijn ons direct toegang geeft tot een wonderlijke wereld van ervaringen in het hier en nu. Ervaringen, die niet gestuurd worden door onze verwachtingen en concepten. We krijgen via de alsmaar veranderende gewaarwordingen van onze interne lichamelijk processen directe toegang tot een diepere laag van ons bestaan: de wereld van de vijf elementen, zoals dat in het Tibetaans boeddhisme heet.
In de neurobiologie heet dat interoceptie.
Interoceptie
De neurobiologie heeft ontdekt dat waarnemingen van interne lichamelijke gevoelens – in het boeddhisme beschreven als de vijf elementen – geen fantasie zijn maar daadwerkelijk voorkomen en een actief onderdeel vormen van onze dagelijkse beleving. Dit wordt interoceptie genoemd. Waarnemingen van interne lichamelijke gevoelens zijn veelal niet bewust. Maar als we ons ervan bewust worden – en dat gebeurt als we met de vijf elementen werken – dragen ze bij tot een verdieping en verfijning van onze meditatie. Ze dragen bij tot een integratie van de neocortex met het limbische systeem en de hersenstam. Integratie tussen deze drie lagen betekent in de neurobiologie: gezondheid en veerkracht. Het vermogen tot leren en groeien neemt toe. In onze hersenen is er dan zowel meer samenwerking als ook meer bewustzijn van verschillen en diversiteit. Kortom: we groeien als mens en worden meer wie we zijn.
Een ervaring van een student
” Terwijl ik zat te mediteren, piekerde ik over een vriend met wie ik een conflict heb. Ik voelde opeens een zwaarte in mijn hart. Die zwaarte breidde zich uit en er ontstond een tinteling rondom mijn hart. Ik zag een wit licht dat zich verdiepte tot in mijn stuitje. Ik voelde me opeens sterk en zeker, alsof ik een zuil was van licht. De zwaarte uit mijn hart was verdwenen. Nu ik aan de situatie met mijn vriend denk, is alles veel eenvoudiger. Er is geen gedoe meer, ik voel me gewoon open naar hem.”
De vijf elementen ontdekken als bron van zelfkennis
Als we zo’n beschrijving lezen, dan is dat voor de meesten van ons iets vreemds en misschien zelfs iets ongeloofwaardigs. Toch bestaat de wereld van de vijf elementen in ieder van ons. Maar we worden in onze cultuur niet aangemoedigd deze waar te nemen. En wat we niet waarnemen, kennen we meestal ook geen waarde toe. Sterker nog: er rust zelfs enige schaamte op het waarnemen en communiceren van deze interne wereld. De eerste ontdekkingen van de wereld van de vijf elementen leidt vaak tot uitspraken zoals: “Je vind me toch niet gek, als ik dit zo beschrijf?”. Of: “Is dit wat ik waarneem wel normaal?”
Ik kan je gerust stellen: Ja, het is normaal! Lees hier verder en ontvang een mooie 5-elementenoefening!
Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.