Tips om mindful te zijn op vakantie

Mindfulness op vakantieMindfulness op vakantie?

Het duurt misschien nog even maar misschien maak je al inspirerende vakantieplannen voor de zomer. Als groot reisliefhebber weet ik hoe fijn het kan zijn om naar een mooie vakantie. Tegelijkertijd besef ik als geen ander dat ook vakantie en reizen ook uitputtend kunnen zijn en uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de positieve effecten van een vakantie even duren en dan meestal weer ondersneeuwen in de waan van de dag.

Wil je het vakantiegevoel ook na je mooie reis wat langer vasthouden, dan kun je gebruik maken van de onderstaande tips:

1. Is het een vakantie of een doekantie?

De letter betekenis van vacant is vrijgekomen. De kunst is om vrijgekomen tijd niet helemaal dicht te timmeren met activiteiten, maar ruimte te laten staan om niets te doen en dingen te laten ontstaan. Voor mij persoonlijk één van de grootste uitdagingen omdat ik het enthousiasme heb van een klein kind wanneer ik op reis ga. Maar ik weet ook wat een ontspanning en mogelijkheden het creëert wanneer ik de tijd neem om even niets te doen en echt vacant te zijn.

2. Neem ook op vakantie tijd om te mediteren.

Spieren die je niet traint verslappen en het is niet anders met de aandachtsspier. De kunst is om minimaal 10 a 15 minuten per dag te blijven oefenen. Je vindt hier legio gratis oefeningen die door mij zijn ingesproken en kijkt wat je aanspreekt.

3. Vakantie is iets tijdelijks

en daarnaast kom je ook tijdens vakantie soms moeilijkheden tegen. Het oefenen van dankbaarheid en waardering is een mooie tegenhanger voor eventuele moeilijkheden die je tegenkomt en daarnaast helpt waardering/ dankbaarheid je om meer te kunnen stil staan en te genieten van de mooie momenten die je ervaart. Onderzoek uit de positieve psychologie laat zien dat we hierdoor veerkrachtiger zijn en meer geluk ervaren.

Ik vind het daarnaast altijd erg fijn om na de vakantie een mooi fotoboek te hebben met herinneringen aan de reis die ik heb gemaakt. Zo kan ik altijd  weer even iets van de vakantie ervaren… Jij nog mindfulness tips voor de vakantie?

Wil je meer vakantiegevoel en de ‘batterij’ echt duurzaam opladen? Je zou dan ook eens kunnen kijken naar de speciale Mindfulness zomertrainingen die ik aanbied. Deze trainingen zijn bijzonder geschikt om bijvoorbeeld te doen als je niet direct de tijd hebt om 8 weken uit trekken voor een mindfulnesstraining. Je kunt ervoor kiezen om de training in één week te doen of verspreid over de zomer. Zo neem je iets van het zomergevoel mee. Ook na je vakantie.

Kijk voor meer info ook op: https://www.praesence.nl/mindfulness-zomertraining/

Deze blog is geschreven door Mindfulnesstrainer Remy van Gelder.

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Harrie

    De spijker op zijn kop. Deze bijdrage geeft precies aan hoe een vakantie besteed kan worden: als een vakantie of een doekantie.
    Een uiterst zinvolle blog, met dank aan de schrijver.

Geef een reactie