Fijn dat het soms zo simpel kan zijn

Stilteretraite met Marijke van DuinhovenErvaring van een stilteretraite #1

Tijdens een stilteretraite ’s nachts naar een meditatiezaal gaan is best spannend.
Toch is het me een paar keer overkomen. Gewoon omdat ik wakker was. Uiteraard kon ik in bed gaan mediteren maar die meditatiezaal was toch ook wel een hele fijne plek. Omdat er al een paar dagen achter elkaar was gemediteerd door veel mensen was het een soort veilige én heilige plek voor me geworden.

Een star innerlijk besluit

Normaal gesproken deed ik een lichtje aan in de zaal maar die ene keer stak ik alleen twee kaarsjes aan. En weet je, een Boeddhabeeld in een donkere ruimte met alleen twee kaarsjes ziet er best eng uit.
Na een tijd gezeten te hebben en tal van gedachten en vragen langs hebben zien komen, ben ik de buigoefening gaan doen. Deze buigbeweging is o.a. om het stijve lichaam weer in beweging te krijgen. Het is een fijne afwisseling van het zittend mediteren. Ik eindigde voorover gebogen op mijn knieën en ik zei tegen het Boeddhabeeld: ‘Ik sta pas op als ik het licht heb gezien’.
Uiteraard gebeurde er helemaal niets. Ik begon me zelfs al zorgen te maken. ‘Hoelang zou ik hier moeten blijven zitten vanwege het starre innerlijke besluit dat ik had genomen….’

Daar is het licht

….Totdat ik een stem hoorde zeggen: ‘sta op, open je ogen en ga naar buiten, daar is het licht.’
Nu sprak die stem wel behoorlijk Brabants, met een zachte G en klonk hij me erg bekend in de oren. Maar goed, ik ben er maar vanuit gegaan dat, ook al was het ‘slechts’ mijn eigen stem, ook deze stem iets van de Boeddha-natuur in zich zou hebben.
Opgelucht als ik was dat ik nu op kon staan, ben ik in aandacht naar mijn bed gegaan, wachtend op de opkomende zon.
En ja hoor, er was licht.
Fijn dat het soms ook zo simpel kan zijn.
In liefde en dankbaarheid
Marijke van Duinhoven.
?
p.s. wil jij je eigen ervaringen gaan hebben tijdens een stilteretraite?
Kijk dan eens bij deze Stilteretraite die ik binnenkort ga aanbieden.

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie