Sparren of Stilte

 

‘Kun je me helpen denken?’ Deze vraag stelt mijn zoon me af en toe, via de telefoon, vanaf de andere kant van de wereld.
Er speelt dan een groter of kleiner vraagstuk en in zijn hoofd is een warboel ontstaan.
Hij heeft geen raad van me nodig, hij wil enkel en alleen zichzelf weer helder horen denken.

Mijn rol is op deze momenten een rol van luisteraar die af en toe een vraag stelt. Meestal klaart tijdens zo’n gesprek de boel weer op: er ontstaat helderheid in de geest doordat mijn zoon zichzelf weer hoort denken. Mooi toch?

‘Mag ik even met je sparren?’ Deze vraag stel ik wel eens op het moment dat ik het gevoel heb dat er nog kanten zitten aan een probleem die ik nog niet ken.
Soms werkt dit heel verhelderend. Zeker als blijkt dat de verheldering gewoon uit mijn eigen brein blijkt te komen.

We willen vaak allemaal zo graag overleggen, sparren, vragen stellen en nog meer vragen stellen. Het weten en het ‘eruit zijn’ lijkt te bestaan bij de gratie van de ander.
Vaak werkt het ook zo. In de voorbeelden die ik noemde over mijn zoon en over mijzelf, ontstond de helderheid na een gesprek.
Is het je opgevallen dat het weten er in beide gevallen al was? Het hoefde alleen nog uit te mist tevoorschijn te worden gehaald.

Problemen in het hoofd.

Soms lijkt het wat ingewikkelder. Herken je dat?
Een vraag of een probleem zingt rond in het hoofd. Er is geen begin en vooral geen eind en daar wil je wat aan doen. Je vraagt advies aan de één, je luistert naar de ander. Nog eens babbelen met hem, je ei kwijt bij haar. Heb je wel alle mogelijkheden bekeken? Een oplossing lijkt nabij, dan toch weer niet.

In plaats van helderheid ontstaat er een kluwen. De mist wordt dikker en er lijkt geen ‘weten’ meer te zijn.

Hoe zou het zijn als je wist dat je het zelf weer kunt laten verschijnen? Zou het mogelijk zijn om op eigen kracht alleen maar te hoeven luisteren naar wat er is?
Luister eens naar de stilte en kijk wat er gebeurt. Één adembeweging lang, twee adembewegingen lang… Misschien durf je het zelfs aan om in stilte een wandeling te maken.

Stilte ervaren kan een verademing zijn. Rust en helderheid doemen op als je jezelf de kans geeft. Vragen behoeven geen antwoorden, sterker nog: vragen hoeven niet gesteld te worden.
De ander is niet nodig om jou te bevestigen. Jijzelf en de stilte zijn genoeg.

Sparren of Stilte

Misschien is er op dit moment ook in jouw leven een vraag. Hoe wil je daar mee omgaan?
Sparren of Stilte?

Op 28 oktober, als de wintertijd ingaat (misschien voor de laatste keer ;-)), vindt voor de 8e keer de Dag van de Stilte plaats in Nederland. Dit is tevens de afsluitende dag van de stilteretraite die Marijke en ik begeleiden in Blanchefosse, in de Franse Ardennen.
Je bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren naar de stilte van 23 tot en met 28 oktober.

Sparren of Stilte? Waar kies jij deze keer voor?

Annemieke van Duinhoven

stilte

 

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie