Pippi Langkous, Mindfulness goeroe avant la lettre

‘Wat heeft ze nu weer’, denk je misschien. Maar ik meen het. Als het om inspiratiebronnen gaat, kan Pippilotta, Victualia, Rolgordijna, Kruizemunta Efraïmsdochter Langkous, oftewel Pippi niet ontbreken.

Stel je toch eens voor dat je kon leven zoals Pippi.

Ontspannen komt ze op haar paard het dorp inrijden. Met een big smile op haar gezicht en een aapje op haar schouder, neemt ze nieuwsgierig haar nieuwe omgeving in zich op. Dat is nog eens andere koek dan zwaar gestresst, allemaal beren op de weg ziend, verhuizen.

Als Tommie en Anika opeens in haar huis staan, vraagt ze niet: ‘Wat komen jullie doen?’ Of: ‘Hadden we een afspraak?’
Ze zegt: ‘Hai’ en even later spelen zij voetje van de vloer.

Pippi heeft niet veel onzekerheden, maar als zij ze heeft, verbergt zij ze niet. Wanneer ze voor het eerst op een dameskransje wordt uitgenodigd, vertelt ze de gastvrouw onomwonden dat zij zichzelf commando’s geeft, omdat ze een beetje verlegen is. Dat is toch een betere oplossing dan maar niet gaan omdat je de zenuwen door je lijf voelt gieren?

En als een van de gasten opmerkt dat een fijne dame niet zo in haar neus hoort te peuteren, vraagt zij oprecht geïnteresseerd hoe een fijne dame dan wel in haar neus peutert. Tja, je kunt ook beter vragen wat iemand bedoelt in plaats van in je schulp te kruipen met het gevoel dat je wordt afgewezen.

Nieuwsgierig verkent Pippi haar innerlijke wereld. Als spontaan het woord ‘Spoenk’ opborrelt, gaat zij op onderzoek uit wat dit zou kunnen zijn. Deze zoektocht leidt haar van de ene naar de andere ontmoeting.
Dat is ook een manier om je leven te leiden. Als een avontuur dat zich elk moment ontvouwt in plaats van de jaren vooruit plannen, jezelf van de ene naar de andere verplichting slepend.

Als Anika opmerkt dat de vloer wel eens geschrobd mag worden, zegt ze niet: ‘Bemoei je er niet mee’. Of: ‘Ik heb geen zin om de vloer te schrobben, want dat vind ik een rot klusje’. Ze maakt er een een leuk spel van.

Pippi kan zich prima alleen vermaken. Ze danst vrolijk in haar eentje door de regen. Heerlijk toch, in tegenstelling tot je mislukt voelen omdat je op dit moment geen partner hebt.

Hoe leuk is het om voor het slapen gaan voor je diertje te zingen: ‘Lekker slapen beestje. Morgenvroeg dan vieren wij weer een ander feestje. Elke dag weer ben ik blij, dat ik jou heb en jij mij.’
In plaats van nog snel even de hond uitlaten, terwijl je in gedachten bezig bent met de vergadering van morgen?

Met compassie zet Pippi met kerst een kleine kerstboom neer voor de muis, die in haar huis woont, en maakt zij een kaasplateautje voor hem klaar.
Wanneer heb jij voor het laatst met plezier iets aardigs gedaan voor je medebewoners op deze planeet?

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’, is een van Pippi’s befaamde uitspraken. Groot gelijk. Met ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik doe het maar niet’, kom je nooit een stap verder.

‘Ik richt de wereld in naar mijn eigen zin’, zingt Pippi uit volle borst.
Waarom ook niet, zonder beperkende gedachten is ‘the sky the limit’.

Pippi trekt zich van niemand iets aan. ‘Ja, maar het is nog maar een kind’, zou je zeggen.
Dat zegt niks. Tommy en Anika zijn ook nog kinderen maar die zijn al helemaal bezig met wat wel en wat niet juist is volgens de regels van hun omgeving.
Wie heeft er ooit bedacht dat je sokken dezelfde kleur moeten hebben en dat je schoenen niet een stukje groter kunnen zijn dan je voeten, zodat je lekker met je tenen kunt wiebelen?

Ja, Pippi was een echte Mindfulness goeroe avant la lettre. Ze had het leven lief en was niet bang.

Wil je ook ervaren hoe het is om met een vriendelijke, nieuwsgierige aandacht in het Nu te leven? Meld je dan aan voor een Mindfulnesstraining.

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. DW

  Jeetje, ik vermoed dat Astrid Lingren in haar graf zou roteren als ze zou weten welke misbruik met Pippi gedreven wordt. Laat Pippi nou gewoon Pippi zijn. Zonder mind en full en goeroe en mind en leeg en andere met al deze onzin gemoeide kreten!

 2. DW

  correctie Lindgren uiteraard

 3. Arjen

  Astrid Lindgren heeft zelf van Pippi geleerd dat ze zichzelf moest zijn om sterk te worden, en te blijven in een maatschappij waarin ze moest leven in een strak keurslijf. Astrid was in staat om dit op een hele simpele manier uit te leggen aan kinderen die juist onderhevig zijn aan het gekneed door ouders, school en maatschappij. Voor Astrid was Pippi haar voorbeeld van een compassievolle metgezel.
  Als je je verdiept in de levensgeschiedenis van Astrid Lindgren, zul je ontdekken dat in de donkerste tijd van haar leven haar verhaal over Pippi ontstond. Ze voedde op die manier haar compassievolle metgezel. Voor mij is Pippi origineel, gewoon zoals ze is: Pippi. Ze is nieuwsgierig en leeft in het hier en nu. Ze oordeelt niet, ze is vol compassie. Ze maakt van ieder moment een feestje. Voor mij is ze de belichaming van Mindfulness.

Geef een reactie