Tijdens het minisymposium, Studiebelasting en burn-out bij (leerling) verpleegkundige, van het Erasmus MC heb ik een Mindfulnessworkshop mogen verzorgen.
Burnout klachten onder studenten
De aanleiding van het symposium is het onderzoek naar burn-out klachten onder studenten. Ook, en misschien wel juist binnen de verpleging speelt dit. Slapeloosheid, piekeren, niet meer kunnen concentreren zijn o.a. signalen dat het niet zo goed gaat.
Het is aan de werkbegeleiders en praktijkopleiders van belang om deze en andere signalen al in een vroeg stadium te herkennen. Of het misschien zelfs wel niet zo ver hoeven laten komen met een paar simpele veranderingen in de werkwijze.
5 minuten workshop
Ik mocht de middag openen met de kortste workshop die ik ooit heb gegeven. Hij duurde welgeteld 5 minuten.
En hoe waardevol bleken deze 5 minuten te zijn. Een paar minuten om aan te komen, om te landen. Om even niet bezig te zijn met de situatie waarin de deelnemers in de ochtend zaten. En even ook niet bezig te zijn met wat er nog gaat komen.
In deze eerste minuten van het symposium kregen de deelnemers de gelegenheid om aan te komen waar ze waren en stil te staan bij waar ze nu zaten.
Automatisch reageren
Na de presentatie van dr Ellen Bakker en dr Susan Jedeloo was er een pauze met koffie, thee en het welbekende Rotterdams gebak van Koekela.
Daarna mocht ik nog een workshop van 3 kwartier verzorgen. Het geven van zo’n workshop vraagt uiteraard een voorbereiding maar eerlijk gezegd ga ik het liefst mee met de behoefte van de deelnemers.
Zo waren er nu enkele deelnemers die merkte dat ze onrustig werden van de oefeningen. Het was fijn om daar extra aandacht aan te kunnen geven. Daardoor besefte de deelnemers dat ze eigenlijk niet onrustig werden van de oefening maar dat er een enorme onrust was die ze opmerken als ze zo’n oefening doen. Het automatisme van reageren op impulsen werd dan ook snel herkend. En ook het besef dat we doorgaans eigenlijk helemaal niet luisteren naar signalen van onrust en vermoeidheid. Maar dat we eerder harder gaan werken om het maar niet te hoeven voelen. Terwijl de minipauze van opmerkzaamheid juist inzicht en rust kan geven om effectiever te kunnen werken zonder uitgeput te raken.
Mooie inzichten tijdens deze kleine workshop.
Geen wondermiddel
Helaas zijn inzichten alleen niet genoeg en behoeft Mindfulness beoefening. De hersenen worden tijdens een Mindfulnesstraining namelijk getraind door telkens weer opmerkzaam te zijn. De Mindfulnesstraining is een wetenschappelijk bewezen programma dat ertoe bijdraagt dat je meer bewuste keuzes maakt i.p.v. haastend en onbewust het leven te leven.
Ben je geïnteresseerd in het volgen van een training?
Kijk dan eens in de agenda van Mindful Netwerk voor de eerstvolgende startdata.
Ik wens je een mooie dag.
Marijke van Duinhoven
Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.