Mindfulness – niet zweverig maar aardig

mindfulness is niet zweverigEen van de grootste misverstanden over mindfulness is, dat het zweverig is. Het tegendeel is waar: mindfulness maakt ons juist wakker. Maar niet op een ruwe manier. Mindfulness is aandacht die ons op aarde zet, eenvoudig en aardig. Mindfulness doet dit door een simpele uitnodiging: richt je aandacht op het hier en nu met een houding van open, warme en niet-oordelende belangstelling.

PIEKER-EN-FANTASIE-DROOM

Mindfulness helpt ons met liefdevolle betrokkenheid uit onze pieker-en-fantasie-droom. We worden wakker voor de grond en basis van al onze ervaringen. We richten ons op het lichaam en de adem, we merken dat de aarde stabiel is en ons draagt. Daardoor merken we dat de adem vanzelf komt en gaat, zonder dat wij ook maar iets hoeven te doen. We beseffen dat veiligheid, goedheid en rijkdom direct beschikbaar zijn. Hier en nu.

HET WONDER VAN ONS LEVEN

Is het niet een wonder dat het leven ons vanzelfsprekend 24 uur per dag ondersteunt? Het wonder van onze adem, het wonder van ons brein, het wonder van ons lichaam met zijn vele vanzelfsprekend werkende functies? Wakker worden in het hier en nu brengt ons in contact met verwondering. Dat kun je zweverig noemen maar goed beschouwd is het juist het tegendeel: we zien objectief wat het leven ons schenkt, van minuut tot minuut, dagelijks, en dat al ons hele leven lang

ELLENDE EN STRESS

Je kunt tegenwerpen dat in het hier en nu ook veel ellende en stress te vinden is. Dat klopt. Maar dat neemt niet weg, dat je nú kunt ademen, dat de aarde je nú draagt, en dat er nú genoeg warmte, voedsel en ruimte is voor de volgende stap in je leven. Dat zijn nuchtere feiten én het zijn directe ervaringen dat het leven ons steunt. Een directe ervaring van goedheid.

Probeer het maar uit met deze oefening

Door Dorle Lommatzsch

Mindfulnesstrainer Dorle Lommatzsch
Dorle Lommatzsch

 

 

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie