Mindfulness in je communicatie brengen. Hoe doe je dat?

Mindfulness in communicatie

Ik heb een achtergrond als communicatie-trainer en ben daarna verder gegaan als zelfstandig mindfulnesstrainer onder de naam Praesence Mindfulness. Nog steeds heb ik een passie voor communicatie tussen mensen. Mindfulness op je kussentje is namelijk één, maar om mindfulness toe te passen in het contact met anderen is iets heel anders. Wanneer communicatie spannend wordt, dan hebben we snel de neiging terug te vallen tot oeroude principes, die diep verankerd liggen in ons brein: vechten, vluchten en bevriezen. Heel behulpzaam wanneer de nood acuut hoog is en we willen vluchten voor gevaar. Maar dit is minder handig wanneer we op een open, manier in contact willen blijven met de ander. Mindfulness in communicatie leert je om open aanwezig te blijven, je gewaar te zijn van je reactie-patronen in het contact. Zodat je een bewuste keuze hebt in je communicatie.

Jouw eigen communicatie-stijl

Bewustzijn van je eigen stijl van communiceren is een eerste stap. Ben je iemand die de neiging heeft bij conflicten je eigen behoeften en gevoelens wat ondergeschikte te maken aan de ander, dan noemen we dat sub assertieve communicatie. Mensen die sub-assertief communiceren hebben bijvoorbeeld de neiging om over de eigen grenzen heen te laten gaan en zeggen niet gemakkelijk nee. Een andere vorm die je vaak tegenkomt is de meer agressieve stijl van doordrukken. Je maakt je eigen behoefte en belang dan bovengeschikt aan dat van de ander. Welke communicatie stijl effectief is, hangt heel erg af van de situatie. Maar voor het belang van de relatie op de langere termijn heeft de assertieve – oog voor je eigen belang en het belang van de ander – de voorkeur. In dit verband wordt ook wel eens gesproken van het bereiken van je doel met oog voor de relatie.

 

Verdiepingsdag Mindfulness en Geweldloze Communicatie

Mindfulness geeft een extra dimensie aan communicatie. Naast dat je je bewust leert zijn van je automatische reacties, leer je meer contact te maken met je lichaam en je gevoelens en behoeftes. Het is echter niet altijd makkelijk je gevoelens en behoeftes in contact met ander te verwoorden. Geweldloze Communicatie is een prachtige en verdiepende methodiek, die je helpt om woorden te geven aan wat er in je leeft. Het gevolg is meer verbinding met de mensen om je heen. Door je meer te uiten in contact, zul je daarnaast ook merken dat je energie toeneemt en dat je beter in staat bent om je belangrijke doelen te verwezenlijken.

Meer weten en de relatie tussen mindfulness en geweldloze communicatie zelf ervaren? Samen met Bart Landstra ( trainer en expert Geweldloze Communicatie) heb ik een heel mooie verdiepende dag georganiseerd rondom mindfulness en communicatie. In deze dag leggen we de verbinding tussen beiden en ontdek je hoe mindfulness en Geweldloze Communicatie elkaar versterken.

Heb je interesse om deel te nemen aan deze dag? Of wil je meer informatie? Kijk dan hier.

Let op: er is beperkt plaats en ruimte voor max. 12 deelnemers. Deelname op volgorde van aanmelding!
Remy van Gelder

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie