Mindfulness en Verbindende Communicatie

Verbindende communicatieMindfulness & Verbindende Communicatie

Mindfulness op je kussentje toepassen is één, maar het is iets heel anders om mindfulness in contact met anderen te brengen. Wat ik vaak zie bij mijn deelnemers in coaching en training is dat de mindfulness ver te zoeken is, wanneer de communicatie intens of spannend wordt. En dat het heel lastig blijkt om gevoelens en behoeften goed te kunnen verwoorden.

Mindfulness leert je om opmerkzaam zijn te op wat er van moment tot moment gaande is in je ervaring. Breng je het communicatie-aspect in mindfulness dan kun je leren om eigen gewoontepatronen in het contact met anderen te herkennen. Van nature ben ik bijvoorbeeld iemand die het conflict graag mijdt. Hierdoor ga ik weg van mijn eigen behoeften en gevoelens en ben ik geneigd me aan te passen. Ik heb ontdekt dat dit gewoontepatroon me veel energie kost en dat relaties minder diep gaan dan ik eigenlijk wil. Mindfulness in communicatie heeft me geholpen gewoontepatronen te herkennen en ik heb ontdekt dat mijn keuze repertoire veel ruimer is dan vermijding alleen. Ik heb geleerd mijn gevoelens en behoeften in contact onder woorden te brengen. Dat is nog steeds niet altijd makkelijk – soms echt zoeken naar de juiste woorden ! – maar mijn relaties zijn dieper, brengen meer voldoening en ik heb meer ruimte gemaakt voor wat ik belangrijk vind in mijn leven.

Gevoelens onder woorden brengen

De eerste stap naar een meer mindful communicatie is het opmerken van je gewoontepatronen in contact en meer vertragen bij gevoelens en lichamelijke sensaties. Wat ik meestal zie bij mijn deelnemers en ook bij mezelf wanneer het spannend wordt in contact, is dat we naar het hoofd gaan, weg van wat we voelen. Bij stress schieten we dikwijls weg van het ongemakkelijke gevoel en zoeken we als het ware een toevlucht bij onze gedachten, uit contact. We proberen de situatie op te lossen, weg te relativeren, gaan erover piekeren, etc. Deze route blijkt zelden behulpzaam om in contact te blijven met je ervaring. De kunst is om je gevoelens beter te herkennen en te verwoorden en tegelijkertijd ook oog te hebben voor wat er bij de ander leeft. Verbindende Communicatie heeft hier een prachtige taal voor ontwikkeld.

Verdiepingstraining van één dag

Samen met Bart Landstra, trainer Geweldloze Communicatie heb ik een hele mooie verdiepingsdag ontwikkeld waarin mindfulness en geweldloze- of verbindende communicatie samenkomen. Je ervaart de kracht van mindfulness in je communicatie en legt tijdens deze dag een heel goede basis om zelf op verder te gaan. De eerstvolgende dag wordt georganiseerd op 26 oktober in Groenekan. Voor meer informatie, zie: mindfulness en geweldloze communicatie.

Remy van Gelder

Mindfulnesstrainer Remy van Gelder

 

 

 

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie