Mindfulness en de drie lagen in ons brein

Een mindfulnesstraining is een aandachtstraining. Een aandachtstraining die niet focust op de inhoud van ons innerlijk leven maar op het functioneren van onze aandacht zelf. Niet het ‘wat’ maar het ‘hoe’ krijgt in een mindfulnesstraining alle aandacht. Hoe ziet dit eruit?

 

Drie gebieden van aandacht

We leren observeren hoe onze aandacht zich beweegt van onderwerp naar onderwerp. Daarbij kunnen we grofweg drie gebieden onderscheiden: het opmerken van gedachten, het opmerken van emoties of stemmingen en het opmerken van lichamelijke en zintuiglijke sensaties. Door deze drie gebieden te observeren, leren we samenhangen kennen. Met nieuwsgierigheid volgen we hoe een gedachte een stemming produceert en hoe daar weer lichaamsreacties op volgen. Of we observeren dat we een lichaamssensatie hebben en dat we hierop reageren met een beoordeling of een verhaal. Lichaamswaarnemingen, emoties en gedachten beïnvloeden elkaar constant.

 

Drie lagen in ons brein

Ook in ons brein bestaan deze drie gebieden.

Ons lichaamsgevoel is verbonden met de hersenstam – ook het reptielenbrein genoemd.

Onze gevoelens of emoties zijn voornamelijk verbonden met de tweede laag, die hierop opbouwt: het limbische systeem, oftewel ons zoogdierenbrein.

Ons denken is verbonden met de neocortex, de derde laag in onze hersenen, die zich ontwikkeld heeft opbouwend op de twee eerste lagen. Het is het unieke brein, dat wij mensen bezitten.

Lees hier verder

Mindfulnesstrainer Dorle Lommatzsch

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie