Mindfulness en Corona – Wat kun je doen?

Mindfulness en coronaMindfulness en Corona

Aan het eind van mijn trainingen gebruik ik vaak een bekende metafoor van Jon Kabat Zinn. Hij vergelijkt hierbij mindfulness met het weven van een parachute. Deze weef je niet pas wanneer je hem nodig hebt, maar je zorgt dat deze geweven en klaar is op het moment dat je uit het vliegtuig springt. Een ramp als de corona crisis is zo’n moment, dat een sterk beroep doet op onze mentale veerkracht. De kunst is om elke dag aan je parachute te blijven weven en onderhoud te plegen als dat nodig is.

Dus juist nu is het goed om terug te vallen op de oefening die je hebt gedaan of anders een prioriteit te gaan maken van mindfulness. Wetenschappers geven aan dat onze samenleving steeds vaker schoksgewijze en ontwrichtende veranderingen optreden. Dat is eigen aan de onzekere, vluchtige en beweeglijke wereld waarin we leven. Mindfulness is erg goed in staat onze mentale veerkracht te versterken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mindfulness een waardevolle bijdrage levert aan ons immuunsysteem. Mindfulness geeft ons het vermogen de situatie te accepteren zoals deze is en daarnaast op creatieve wijze het hoofd te bieden aan de uitdagingen die op ons afkomen.

Wat kun je doen?

Er zijn veel dingen die je op dit moment kunt doen. Ik noem er hieronder een paar. Als je nog meer suggesties hebt dan is het fijn als je wat achterlaat in de comments.

Compassie

Een belangrijk aspect van mindfulness is compassie en dat is precies wat we nodig hebben om goed voor onszelf te blijven zorgen. Eerst met liefdevolle vriendelijkheid bij jezelf aanwezig zijn om vervolgens ook met vriendelijkheid bij de ander te kunnen zijn. Compassie is ook een buitengewoon tegengif voor cynisme en zelfkritiek. Er zijn gelukkig veel mooie voorbeelden van vriendelijkheid te zien. Je kunt iedere dag iets vriendelijks doen. En als is het maar iets kleins…vriendelijkheid is besmettelijk.

Mindfulness Online

Misschien ben je niet in staat om een training te volgen. Bijna alle mindfulness-trainingen zijn geannuleerd. Maar er zijn volop online mogelijkheden om de training toch te kunnen blijven doen. Hier zijn veel goede ervaringen mee opgedaan en in sommige landen worden vanwege de grote afstanden soms zelfs stilte dagen online gegeven. Het doen van een online MBSR onder begeleiding van een gecertificeerde trainer is een heel effectieve manier om je mindfulness eigen te maken.

Mindfulness boeken

Het is misschien nu wel de tijd om eens wat te lezen over mindfulness in de prachtige boeken die er geschreven zijn. Een boek kan je inspireren wanneer het lastig is. Zo had ik bijvoorbeeld enorm veel aan dit boek van Pema Chodron toen ik het lastig had in mijn leven. Wanneer je veel moeilijkheden ervaart dan is dit boek een prachtige steun.

Sterke Kanten

Juist nu wanneer een beroep wordt gedaan op jouw veerkracht is het de kunst heel bewust gebruik te gaan maken van jouw Sterke Kanten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je wanneer je je Sterke Kanten gebruikt, meer energie, geluk en veerkracht ervaart. Het is heel waardevol om eens de gratis test van het VIA instituut te maken en je Sterke Kanten te ontdekken. Ik maak er dagelijks gebruik van en het maakt me een stuk veerkrachtiger in situaties als deze. Je Sterke Kanten kunnen ook helpen ook om je mindfulness te verdiepen.

Mindfulness kan kortom een enorme steun zijn in deze uitdagende tijden! Ik hoop dat je niet bij de pakken blijft neerzitten, maar je veerkracht versterkt en aanspreekt om zo goed voor jezelf en je dierbaren te kunnen zorgen en sterker uit deze crisis te komen. Ik wens je enorm veel goeds.

Mindfulnesstrainer Remy van Gelder
Remy van Gelder

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Shaban

    Yeah this corona virus not only caught us without a parachute but with an anchor tied to our feet as we plummet down to earth.

Geef een reactie