Mindfulness en chronische pijn

Mindfulness en chronische pijn

Niet lang geleden had ik een ontstoken kies. Ik kon helaas niet gelijk bij de tandarts terecht en moest nog een weekend wachten totdat ik een behandeling kreeg. Het was vervelend om zo lang te moeten wachten met pijnklachten. Na een korte wortelkanaalbehandeling was ik gelukkig weer van mijn pijn af. Leve de verworvenheden van de medische wetenschap! En toen ik weer van mijn pijn af was, zag de wereld er een stuk zonniger uit.

De pijn die ik als gevolg van mijn ontstoken kies heb ervaren is heel – hoewel vervelend – erg beperkt vergeleken met de chronische pijn waar veel van de deelnemers, die een mindfulnesstraining bij me doen, dagelijks last van hebben. Neuropathische pijn, serieuze rugklachten, reuma, tinnitus… Stuk voor stuk chronische pijnklachten die een drastische impact in het dagelijks leven kunnen hebben. Deelnemers die met deze klachten komen hopen dat mindfulness verlichting kan brengen.  Lees hier verder waarom en hoe mindfulness kan helpen bij pijn en chronische pijnklachten…

Chronische pijn en mindfulness

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Thea

  Mooi duidelijk en begrijpelijk omschreven.
  Voor mij op dit moment heel toepasselijk en zeker oefening 2 ” aandacht voir de adem” daar heb ik veel baad bij.

 2. Mieke

  Mindfullnes heeft mij al dikwijls door mijn fibropijn geholpen

 3. Lia

  Tinnitus is een geluid en geen pijn

 4. Remy van Gelder

  Dank Lia, Tinnitus gaat inderdaad om geluid. Ik heb er hier bewust voor gekozen om het te scharen onder de noemer chronische pijnklachten…De eerste en tweede pijl die ik beschrijf zijn hier volgens mij ook van toepassing. En ik dat is ook wat ik van mijn deelnemers terugkrijg. Heb je zelf ervaring met tinnitus (en mindfulness)?

 5. Truus

  Tinnitus is altijd lawaai in je hoofd en erger dan pijn.
  Nooit meer stil.

 6. Rudolf

  Jaren terug dacht ik met tinnitus niet meer te kunnen leven. Ik leef nog, heb het nog, maar heb heel langzaam aan geleerd het gewoon te laten zijn en hoor het niet meer bewust. Vertel het anderen niet, ze begrijpen het niet of zeggen, ja, nu je het zegt heb ik het ook, ik hoor het nu ook.
  Geloof me, het lukt je te leven met tinnitus, schenk het geen aandacht, doe wat jij wil doen, alleen of met anderen. Er bestaan geen pilletjes tegen, je bent wie je bent en daarom heb je het gewoon. Vooral niet over klagen bij anderen.

Geef een reactie