Minder Ego meer Vrede

Minder ego meer vrede van Jan KersschotVan Samsara Books mogen we weer een book verloten onder onze bezoekers.
Dit keer gaat het om het boek  Minder Ego meer Vrede van Jan Kersschot.

Hieronder vind je een recensie van Joan Tollifson, auteur van Ontwaken in het alledaagse  en Niets om je aan vast te houden

Eenvoudig, duidelijk en puur non-dualisme.

Jan studeerde medicijnen in België en is een genezer, een kunstenaar en een schrijver / spreker over non-dualiteit. Hij vermijdt zoveel mogelijk het gebruik van religieuze of spirituele terminologie, en nodigt zijn luisteraars uit om verder te gaan dan het denken, en de beperkingen van ‘het traditionele, het persoonlijke en tijdelijke’ te overstijgen.

Hij wijst naar die Ene Realiteit – de oceaan die aanwezig is in elke golf – welke geen grenzen en geen centrum heeft. Hij wijst naar dat wat er al is vóór zelfs het eerste naakte gevoel van aanwezigheid. Hij wijst naar dat wat niet kan worden bereikt omdat het al moeiteloos aanwezig is. “Het kan gezien worden dat het Zijn dat we allemaal delen – het naakte bewustzijn dat we allemaal zijn – nooit afwezig was … Het is de enige gemene deler van de hele mensheid.”

Gevraagd hoe hij dat zeker kan weten, antwoordt hij: “Dat kan ik niet. Het is niet iets dat ik kan bewijzen. Maar wanneer deze ruimte in je eigen hart wordt ontdekt, in het centrum van je eigen wezen, en er een herkenning is van de uitgestrektheid ervan, zou het duidelijk kunnen worden dat deze ruimte geen grenzen kent … Het is zo voor de hand liggend en toch wordt het zo vaak over het hoofd gezien. Maar ‘het’ is geen ding, het is geen object, het is geen gevoel, het kan niet worden gezien of gevoeld of gehoord, en toch is het de oorsprong van al onze gedachten, gevoelens en percepties … Het is de ruimte waarin alles kan komen en gaan.”

Hij wijst erop dat het ego, of de persoon, in feite een kortstondige verschijning is in dit grenzeloze bewustzijn dat we allemaal zijn – een soort droom. Maar in plaats van dat de persoon iets is om van verlost te geraken, ziet Jan het ego gewoon als “een van de tienduizend dingen.” In plaats van ertegen te vechten, kan het gevierd worden.”

Zeer aan te bevelen.

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie