Liefde en onze prefrontale cortex

prefrontale cortexOnze prefrontale cortex (PFC) is een uniek breingebied. Het is het gebied dat ons helpt overzicht te houden, vooruit te denken, nieuwe dingen te bedenken en creatief te reageren op onze wereld. Onze prefrontale cortex is het gebied dat ons in staat stelt actief aan de schepping deel te nemen door voorstellingen te maken. Een eerste en nodige stap naar realisatie. En misschien het belangrijkste: het is de zetel van onze empathische vermogens. Maar hierover later meer.

Een zegen en een vloek

Het voorstellingsvermogen van de mens is tegelijkertijd een zegen én een vloek. Het hangt er namelijk maar net van af wát we ons voorstellen. Stellen we ons voor dat we afgaan, falen, aangevallen of niet begrepen worden? Dan is dit voorstellingsvermogen een vloek. Stellen we ons voor dat we vrienden ontmoeten, gewaardeerd worden, liefdevol begroet worden? Dan is dit voorstellingsvermogen een zegen. De PFC heeft namelijk het vermogen alleen al door de voorstelling iets als reëel te laten verschijnen. De fantasie heeft op ons brein even veel impact als de werkelijkheid.

 

Geen keuze?

We lijden collectief aan negatieve voorstellingen. Dat is zo normaal dat we het vaak niet eens meer herkennen als ongezond. Omdat we als mens de hoge kunst hebben ontwikkeld ons rampscenario’s voor te stellen, zijn de stressklachten legio. Lees hier verder…

Deze blog is geschreven door Dorle Lommatzsch

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie