Leer Mindful Communiceren

Mindful CommunicerenLeer Mindful Communiceren

Mindfulness in je communicatie brengen is een echte kunst. In een mindfulnesstraining kun je leren om je bewuster te worden van je lichaam en je gevoelens. Je ontdekt je automatische reacties op situaties die misschien niet altijd even handig zijn. Maar het is vervolgens nog een hele kunst om je gevoelens en behoeften naar een ander te communiceren. Bij veel mensen die ik coach en begeleid is dit een belangrijk thema en zorgt een communicatie die niet in verbinding is met jezelf en andere ervoor dat je bijvoorbeeld makkelijk over je grenzen heen kunt laten gaan.

Aandachtig luisteren en spreken

Er zijn prachtige mindfulness boeken geschreven over dit onderwerp. Maar de kern van Mindful Communiceren is dat je op een meer aandachtige manier leert spreken en luisteren. Met aandacht voor- en in verbinding met je eigen gevoelens en behoeften en die van de ander. Met compassie en empathie voor jezelf en ook voor de ander. In de training Mindfulness en Geweldloze Communicatie beginnen we met compassie en empathie voor jezelf. Ik merk dat veel mensen snel voor een ander klaar staan, maar vergeten om goed voor zichzelf te zorgen en in contact met hun behoeftes zijn. Of dat ze zichzelf hierom veroordelen. De eerste stap naar meer zelf-empathie en compassie is een cruciale stap naar een meer verbindende en manier manier van communiceren.

Stoplichten

Wat gebeurt er bij jou wanneer je communicatie spannend wordt? En ben je dan nog goed in staat om je gevoelens en behoeften te verwoorden? Suzan Chapman beschrijft in haar boek Mindful Communiceren een heel treffende metafoor, namelijk dat van het stoplicht, om te onderzoeken of jouw manier van communiceren open (groen), gesloten (rood) of ergens daartussen in (oranje) is. Deze lichten zijn heel behulpzaam op open of gesloten communicatie-patronen bij jezelf of een ander te onderzoeken. De kunst is uiteindelijk om met behulp van een wakker lichaam, een open en warm hart en een open geest te communiceren.

Training van één dag

In de training Mindful Communiceren leer je bovenstaande principes toepassen, wat de verbinding met jezelf en anderen ten goede gaat komen. Je leert je openheid te bewaren, ook wanneer communicatie lastig wordt. En je bent beter in staat om je gevoelens en behoeften te verwoorden. Binnenkort worden er weer nieuwe introductiedagen georganiseerd op een heel fijne trainingslocatie. Actuele data vind je hier.

Remy van Gelder
Mindfulnesstrainer Remy van Gelder

 

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie