Is mindfulness slecht voor je?

is mindfulness slecht voor jeIs mindfulness slecht voor je?

De laatste tijd verschijnt er regelmatig kritiek over mindfulness in de media. Naast alle positieve berichten en onderzoeken naar mindfulness, denk ik dat dit heel goed en nuttig is. Zo ontstaat er een meer genuanceerd beeld van wat mindfulness is. Ik ben er van overtuigd dat het heel veel positieve effecten heeft. Dat is iets dat ik zowel bij deelnemers aan de MBSR Mindfulness als bij trainingen Mindfulness op het werk terug zie. Mensen die na één of 2 sessies soms al een stuk beter slapen, een deelnemer die zijn bloeddruk medicatie kan afbouwen, deelnemers die een stuk meer genieten en bewustere keuzes gaan maken… Maar veel van de kritiek is denk ik ook terecht.

MC Mindfulness

Één van die kritieken richt zich op het bedrijfsleven. Mindfulness zorgt er volgens deze critici voor dat er een soort van McMindfulness ontstaat die leidt tot meer productiviteit, maar dat er in het systeem niet veel verandert. Het stress veroorzakend systeem blijft in stand en het zou juist meer kapitalisme en consumentisme in de hand werken… Deze ‘Mindfulness Conspiracy‘ gaat me echt te ver, maar ik denk dat een te eenzijdige benadering van mindfulness in organisaties inderdaad te beperkend is en de verantwoordelijkheid teveel bij het individu legt. Ik heb hoe dan ook heel goede ervaringen met het geven van trainingen binnen organisaties. En ik zie vooral de positieve effecten van de training. Deelnemers die bijvoorbeeld minder stress en meer werkplezier gaan ervaren en bewustere keuzes maken.

Zeker wanneer mindfulness en compassie onderdeel gaat uitmaken van de cultuur van een organisatie, dan kan dit leiden tot een meer ethische en bewuste manier van werken die leidt tot meer betrokkenheid en bevlogenheid, wat ook nog eens goed is voor mens en planeet. Met MO-Mindfulness in organisaties, waar ik bij betrokken ben, staan we precies voor zo’n integrale aanpak, die leidt tot meer bewustwording in de organisatie op de langere termijn.

Haarlemerolie

Mindfulness is daarnaast zeker geen Haarlemmer-olie voor allerlei aandoeningen. Sterker nog… door het doen van een MBSR mindfulnesstraining kan je ongemak toenemen. Wanneer je een serieuze depressie hebt of (recente) traumatische ervaringen hebt gehad, dan is het belangrijk om heel zorgvuldig met een trainer, therapeut/begeleider of arts af te wegen of het zinvol is om aan een training te beginnen. Ook bij verslaving, psychose en acute problemen of acute crisis kan mindfulness geen goed idee zijn.

Heb je twijfels of mindfulness iets voor je is? Neem dan contact op met een gecertificeerde trainer. En wanneer je aanvullingen hebt dan zijn die zeer welkom in de comments.

Dit blog is geschreven door Remy van Gelder
Mindfulnesstrainer Remy van Gelder

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie