Ik stel je voor aan….. Happy

hulphond happy bij Mindfulnesstraining
Happy, de nieuwe time keeper 😀

Happy is de begeleider van Marianne.
Omdat Marianne spastisch is en liever niet zonder haar begeleider op straat gaat komt Happy elke sessie van de 9 weekse mindfulnesstraining, met haar mee.

Geen aandacht geven
Heel fijn voor Marianne en best moeilijk voor mij en de andere deelnemers.
Happy heeft namelijk een jasje aan waarop staat: ‘Geen aandacht geven’
Hoe tegenstrijdig is dat, nu we bezig zijn met een mindfulnesstraining waarbij we leren om aandacht te geven aan dat wat er is.
Hoe kunnen we deze lieve hond nu geen aandacht geven? Het liefst zouden we hem willen knuffelen, met hem praten, hem vertellen hoe leuk hij is.
Het blijkt toch een hele goede oefening te zijn. Zo leren we aandacht te geven aan onze impulsen zonder er direct aan toe te geven. Met vriendelijkheid opmerken wat er met ons gebeurt van moment tot moment. Een vaardigheid die ons goed van pas kan komen in ons leven.

Dansje
Volgende week hebben we de laatste sessie van deze training. Ik zal jullie missen Marianne en Happy. Het dansje dat we samen elke keer weer deden om je uit en in de elektrische rolstoel te krijgen. Je humor als Happy soms wel heel erg goed meedeed met de oefeningen. En je verbazing als je merkte dat het praten gemakkelijker ging als je ontspannen en aanwezig was.
Ik wens jullie alle goeds in jullie nieuwe huis.

Dank
Meteen wil ik hiermee ook de andere deelnemers aan deze training bedanken voor hun geduld, inzet en toewijding.

Marijke van Duinhoven

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Arjen

  De kracht van aandacht is, dat je het ook stiekem kunt doen. Je mag Happy geen aandacht geven, maar we konden het zeker niet nalaten om af en toe Happy met aandacht te bestuderen. En hoewel Happy heel vaak net zo relaxed was als wij, vroeg hij ook af en toe aandacht. Natuurlijk met name aan Marianne, maar die aandacht ging ook aan ons niet voorbij. En soms stelde Happy onze aandacht voor onze ademhaling en ons lichaam ook op de proef. Een diepe zucht, even anders gaan liggen, lekker slobberen, likken. Het ontging ons niet.
  Omdat ik nogal wat meditatieavonden van de mindfulnessgroep IJsselmonde had gemist, kreeg ik van Marijke de gelegenheid de basistraining nog eens te volgen en me bij deze bijzondere groep aan te sluiten. Daar ben ik Marijke en de andere deelnemers, inclusief Happy, heel dankbaar voor!

 2. Marianne Ringeling

  Deze mindfulnesstraining was voor Happy en mij bijzonder. Doordat het de eerste keer was voor hem om in zo`n groep zijn, wisten we niet hoe hij zou reageren. Ik ben blij dat ik heb kunnen zien hoe gevoelig hij is en hoe hij op bepaalde momenten reageert. Dit merk ik nu eerder op, zeker in het dagelijks leven.
  Happy en ik willen de groep heel veel dank zeggen voor het accepteren van ons, jullie inzet en de contacten die we met elkaar hadden tijdens de sessies. Lieve Marijke, we hebben gedanst ? en door jouw aanwezigheid en inzet heb je mij een stuk verder op mijn levenspad met vele ervaringen geholpen. Hartelijk dank hiervoor !!

 3. Marianne Vogelenzang

  Mijn eerste kennismaking met Marianne en Happy zal ik nooit vergeten: bij binnenkomst liep ik direct op hen af en aaide Happy (hij heeft nl. een hoog aaibaarheidsgehalte!), maar……. dat mag niet! Ik had er geen weet van dat je een begeleidingshond NIET mag aaien en GEEN aandacht mag geven, ondanks dat dit toch duidelijk op het dekje staat van Happy! Marijke vertelde me vriendelijk om het in het vervolg niet meer te doen.

  Niet alleen voor mij was het nieuw, ook voor Happy, want hij is nog in opleiding. Mooi om te zien hoe hij een pen die op de grond viel, oppakte in zijn bek en deze geeft aan Marianne. Hoe rustig hij meestal was en onopgemerkt aanwezig was. Heel bijzonder te merken hoe onrustig hij was als wij oefeningen deden in ons hoofd en hoe rustig hij vervolgens werd als we in ons lichaam waren. Happy voelde dit feilloos aan en deed dus gewoon lekker mee met de groep 🙂

  Er was ook een avond dat Marianne en Happy ontbraken en dat viel op, omdat zij zo’n trouw duo waren. De reden was dat Happy die middag ontsnapt was in het park en volledig onder de modder zat. Hij moest eerst in bad!! En dat kostte Marianne veel tijd waardoor ze helaas haar mindfulness les miste. Dat Happy naast begeleider ook gewoon een ondeugende hond is bleek wel, net als de keer dat hij heel de les verkering zocht met Marijke (kroop het liefst bij haar op schoot). En tsja, hoe moeilijk is het dan om zo’n lieverd geen aandacht te geven?!

  Het is prachtig dat Marijke open staat voor deelname van Marianne plus Happy en dat regelt en begeleidt zij met veel plezier en zonder oordeel. Ik ben ervan overtuigd dat het ons allemaal iets gebracht heeft. Happy geeft mij een happy-feeling, een gevoel van dankbaarheid en diep respect voor Marianne.

 4. Floor Theuns

  Happy heeft echt een extra dimensie aan onze mIndfulnesstraining gegeven. Het niet geven van aandacht was zoals mijn mede cursisten al schrijven niet altijd makkelijk! Happy is vrolijk, lief en zorgzaam en het liefst zou je hem direct aaien en knuffelen. Heel bijzonder om te ervaren hoe zijn aanwezigheid de stemming van ons allemaal vrolijker maakt en hoe hij Marianne ondersteunt en hij voor ontspannenheid bij haar zorgt. Ik ben blij dat ik Happy en zijn leuke, humorvolle baasje Marianne heb leren kennen. Heel fijn hoe Marijke voor een open sfeer zorgt waarin iedereen zich ontspannen voelt en alle factoren meewerken om de mindfulness training optimaal te volgen.

 5. Ingrid Verstraaten

  Wat een prachtige interventie van Marijke maar ook van Happy! Mooi!

Geef een reactie