Ik doe niet mee

keuze, klas, keuzestress

Misschien heb je recentelijk voor een belangrijke keuze gestaan. Zal ik wel? Zal ik niet? Zal ik nu, of zal ik later?
Keuzes en de daaruit voortvloeiende keuzestress, kunnen onrust opleveren, waardoor het kiezen juist weer moeilijker wordt.

Dankbaar
Toch is het kúnnen maken van keuzes een enorm voorrecht. Voor mij is het een dagelijkse bron van dankbaarheid én een dagelijkse mogelijkheid om mindfulness te oefenen.
Kies ik ervoor om mee te gaan met de gedachte, of niet? Reageer ik op deze prikkel? Sta ik toe dat ik me rot voel?

Meedoen?
Meteen in de eerste mindfulnessles in de klas, geven we de kinderen een bijzondere keuze. Een keuze die hen doorgaans op school niet gauw gegeven zal worden!
Als inleiding op de (meditatie)oefening laten we iedereen de keuze om mee te doen, of om niet mee te doen. Zonder dubbele agenda hebben de kinderen werkelijk de keuze. Uiteraard is de consequentie altijd dat je ervoor zorgt dat iedereen die wil, in alle rust en stilte mee kan doen.
De ruimte die ontstaat doordat elke keer weer de keuze geboden wordt, biedt vertrouwen en de mogelijkheid om ermee te oefenen.

Ongelukkig
Tijdens een training vertelde een cursiste onlangs dat ze al 28 jaar werk doet waar ze al jaren doodongelukkig van wordt. Een burn-out en heel veel tijd waren er voor nodig om erachter te komen dat er veel meer keuzes bleken te zijn dan ze ooit gedacht had.
En weet je wat ze eraan toevoegde? ‘Eigenlijk zouden alle kinderen op de basisschool al moeten leren dat ze voor zichzelf mogen kiezen’…

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie