DE OERHULPBRON AARDE

BLOG 1 IN DE SERIE NEURO-SENSITIEVE MEDITATIES

De ervaring van gedragen zijn door de aarde is voor ons mensen een wezenlijke ervaring. Een ervaring die we nodig hebben om een vredig bewustzijn te ontwikkelen. Hier gaat deze blog over.

NIET DE LIEVE VREDE

Een vredig bewustzijn en een bewustzijn van strijd lijken elkaars tegenpolen, maar zijn het niet. De echte tegenpolen zijn harmonie en strijd.
Vrede is iets veel diepers. Een bewustzijn van vrede omvat namelijk harmonie én strijd. Dat is de dynamische vrede waar wij het hier over willen hebben. Zolang we leven zal er een dynamiek zijn tussen harmonie, verlies van harmonie, strijd en herstel van strijd. Een vredig bewustzijn vindt vrede omdat het de strijd bestaansrecht geeft en de harmonie niet vast wil houden.

DE DIEPTE VAN VREDE

Wat wij hier willen opzoeken is ons vermogen om in vrede te zijn met onszelf, anderen en de wereld, terwijl we ook ‘ja’ zeggen tegen onvrede, angst, trauma, onrecht. Niet om het goed te keuren maar om te leren de levensenergie die ook in strijd en trauma aanwezig is te leren gronden.
Hiervoor hebben we allereerst een veilige en stabiele basis nodig. Een veiligheid die niet mentaal is of emotioneel maar gegrond in ons lichaam. We hebben onze lichamelijke intelligentie nodig, die in staat is ons grond te geven zodat we de strijd veilig kunnen verkennen.

DE NEURO-BIOLOGISCHE BASIS VAN BEWUSTZIJN

Kennis van de neuro-biologische basis van ons bewustzijn geeft ons waardevolle informatie, hoe we dit kunnen doen. Hoe we kunnen zorgen dat we onze strijd en onmacht kunnen aarden en liefdevol omvatten, zodat het vruchtbare grond wordt waarmee wij vrede vorm kunnen geven in ons eigen leven, in de wereld om ons heen, klein en groot.

 

DE DRIE DIMENSIES VAN ONS BEWUSTZIJN

Onze neuro-sensitieve meditaties beginnen daarom met het besef van de drie niveaus van het drie-gelaagde brein en de wonderlijke intelligentie die deze drie lagen in zich dragen:

? In de hersenstam en het autonome zenuwstelsel dat hier ontspringt: we verdiepen ons gevoel van vitaliteit en gezonde regulatie.

? In het limbisch systeem: de basis waardoor we ons kunnen verbinden met anderen en het leven

? In de neocortex en prefrontale cortex – waar onze gedachten, beelden, inzichten en verhalen dansen in de ruimte van ons bewustzijn.

GEGROND IN HET LICHAAM

In deze eerste neuro-sensitieve meditatie nemen we je mee in de beleving van één van de universele oerhulpbronnen die met de hersenstam te maken hebben: de zwaartekracht. Het is een oerhulpbron die ons letterlijk laat ervaren dat het leven ons draagt, dat we nu op dit moment veilig zijn. Het stilstaan bij en het je gedragen weten door de aarde kalmeert de diepste laag van ons brein en lichaam, de hersenstam. Stilstaan bij de zwaartekracht, stilstaan bij de aarde die ons draagt, leidt tot een gevoel van welzijn en gezonde zelfregulatie.
Van hieruit zijn we goed voorbereid om een klein moment van strijd, stress of angst met een frisse blik onder ogen te zien en er responsief op te reageren.

Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.

Geef een reactie