Nooit van gehoord maar verrassend inspirerend
Wie? Bhante Gunaratana?
Ik had er nog nooit van gehoord. Ik ben dan ook super aangenaam verrast door de eenvoud én compleetheid van het boek ‘Begin hier en NU‘.
En eerlijk gezegd ben ik niet zo’n lezer. Ik mediteer graag maar als ik erover ga lezen raak ik juist de draad kwijt. Dan wordt het te technisch voor me.
Maar dit boek is een uitzondering. Het is een genot om te lezen, mede omdat het zo is geschreven dat je zelfs tijdens het lezen al vanzelf aan het mediteren gaat. En telkens weer wordt de link naar het dagelijks leven begrijpelijk omschreven. Je kunt het boek in een keer lezen maar je kunt er ook telkens een stukje uitpakken dat je op dat moment aanspreekt.
En weet je? Onder de reacties die op deze website worden achtergelaten mogen we een exemplaar verloten. Een aanrader!
Je kunt eventueel ook via Facebook meedoen voor extra kans, daar verloten we nog een exemplaar.
Met toestemming van uitgeverij Samsara deel ik hier graag het hoofdstuk over de loopmeditatie. De loopmeditatie als overgang van het mediteren naar het dagelijks leven.
Kies een plek waar je alleen kunt zijn en ga ervoor.
Ben je niet degene die het boek toegestuurd krijgt?
Vraag het dan als kado voor je verjaardag, of als een vervanging voor die maandelijkse bos bloemen, of geef het jezelf kado. Je verdient het…
Veel leesplezier
Marijke van Duinhoven
Loopmeditatie
We cultiveren gewaarzijn met name door in de juiste zithouding stilte te beoefenen op een rustige plek, omdat dit de eenvoudigste manier is om het te doen. Meditatie in beweging is moeilijker. Meditatie te midden van jachtige, luidruchtige bedrijvigheid is nog moeilijker. En meditatie tijdens heftige persoonlijke handelingen zoals vrijen of ruziemaken, is de ultieme uitdaging.
Meditatie vormgeven in je dagelijks leven is niet eenvoudig. Het overgangspunt van het einde van de meditatie naar het begin van je ‘echte leven’ is een grote sprong. Voor de meesten van ons te groot om te wagen zonder de nodige oefening. Loopmeditatie is een van de manieren om deze kloof te dichten.
Als je loopmeditatie wilt beoefenen, heb je een plek nodig waar je alleen kunt zijn en die groot genoeg is om minstens vijf tot tien passen in een rechte lijn te kunnen lopen. De bedoeling is dat je heel langzaam heen en weer loopt en dit ziet er in de ogen van anderen vreemd en onalledaags uit. Deze oefening kun je daarom beter niet in je voortuin doen, waar je allerlei ongewenste aandacht krijgt. Kies een plek waar je alleen kunt zijn.
De fysieke instructies zijn eenvoudig. Kies een plek waar je ongehinderd kunt lopen en begin aan een kant. Blijf een minuut aandachtig staan. Houd je armen zo dat het voor jou prettig is: voor je, op je rug, of naast je. Dan til je op een inademing de hiel van een van je voeten op. Tijdens een uitademing laat je die voet op je tenen rusten. Op de volgende inademing til je die voet op en breng je hem naar voren, en op de uitademing zet je je voet neer en raak je de vloer of grond. Herhaal dit met je andere voet. Loop heel langzaam naar de andere kant. Blijf daar een minuut staan, draai je dan heel langzaam om en blijf weer een minuut staan voor je terugloopt. Dan ga je weer lopen zoals op de heenweg.
Houd je hoofd recht en je nek ontspannen. Houd je ogen open om je evenwicht te bewaren, maar kijk niet naar iets in het bijzonder. Loop op een natuurlijke manier. Loop op de langzaamste manier die voor jou nog prettig voelt en let niet op je omgeving. Let op spanningen die zich opbouwen in je lichaam en laat ze los zodra je ze opmerkt.
Doe niet speciaal je best om er sierlijk of elegant uit te zien. Dit is geen dans of atletische oefening. Het is een oefening in gewaarzijn. Het doel is volledige alertheid, verhoogde gevoeligheid en de volledige, vrije gewaarwording van de bewegingen van het lopen. Richt je volledige aandacht op de gewaarwordingen van je voeten en benen. Probeer zo veel mogelijk informatie op te nemen over beide voeten als deze bewegen. Dompel je onder in de pure ervaring van het lopen en let op alle kleine nuances in de bewegingen. Voel iedere afzonderlijke spier bewegen. Wees je gewaar van elke minimale gevoelsverandering als je voet de grond raakt en je hem vervolgens weer optilt.
Let op hoe de schijnbaar soepele bewegingen bestaan uit een complexe reeks minuscule trekbewegingen. Probeer niets te missen. Als je je gevoeligheid wilt verhogen, kun je de beweging opdelen in verschillende onderdelen. Iedere voet gaat omhoog, zwaait en gaat weer naar beneden. Ieder afzonderlijk onderdeel heeft een begin, midden en eind. Om je af te stemmen op deze reeks bewegingen, kun je om te beginnen iedere fase in gedachte benoemen. Label voor jezelf de fases ‘optillen’, ‘zwaaien’, ‘zakken’, ‘de vloer raken’, ‘afzetten’, enzovoorts. Door deze oefening leer je de reeks bewegingen beter kennen en zorg je ervoor dat je geen enkele mist.
Als je je bewuster wordt van de vele subtiele gebeurtenissen die zich voordoen, is er geen tijd meer voor woorden. Dan ga je helemaal op in een vloeiend, ononderbroken gewaarzijn van de bewegingen. Je voeten worden dan je hele universum. Als je geest afdwaalt, merk dit dan op de gewone manier op en breng je aandacht terug naar het lopen. Kijk niet naar je voeten terwijl je dit allemaal doet en loop niet heen en weer met een beeld van je voeten en benen voor ogen. Denk niet, voel alleen maar. Het concept ‘voeten’ is hier overbodig en hetzelfde geldt voor beelden. Neem alleen de vloeiende gewaarwordingen waar. In het begin kan het lastig zijn om je evenwicht te bewaren. Je gebruikt je beenspieren namelijk op een nieuwe manier en dit vraagt enige oefening, dat is heel normaal.
Als je gefrustreerd raakt, merk ook dat dan op en laat het los. De zwaai van de voelbare en kinetische gewaarwording is alles wat er is; een doorgaande, voortdurend veranderende stroom aan pure ervaringen. Zo leer je toevlucht nemen tot de werkelijkheid in plaats van vluchten uit de werkelijkheid.
Alle inzichten die we opdoen, kunnen we direct toepassen op de rest van ons met begrippen en bewegingen gevulde leven.
P.S Wil je tijdens de week van Mindfulness dagelijks een Mindful Bewegen video ontvangen?
Meld je dan hier aan.
Ben je benieuwd of mindfulness ook iets voor jou is? Kijk bij de mindfulness activiteiten en trainingen.
Dankjewel voor deze tip!!
Het leest inderdaad makkelijk weg, en het geeft een, heldere en eenvoudige omschrijving. Fijn ook, de koppeling naar het dagelijks leven!! Als beginnend mindfulness trainer ben ik nog zoekende naar een eigen vocabulaire om mindfulness en zijn verschillende aspecten op een eenvoudige en heldere manier uit te kunnen leggen. Dit boekje kan hier een hele mooie bijdrage aan leveren!!
Heel benieuwd naar dit boek. Loopmeditatie duidelijk aangegeven, nieuwsgierig naar de rest.
mooi en duidelijke uit geschreven loop meditatie , ik ga deze eens proberen op een mooi plekje bij mij in de buurt . lieve groet jolanda
Dit smaakt naar meer. Ik ben heel nieuwsgierig naar de rest van het boek.
Mijn interesse is gewekt, Zou graag dit boek willen lezen, mijn ervaringen met mindfulness en meditatie is wisselend, een praktische toepassing ervan zou mooi aansluiten bij de weg die ik al enige jaren ga … naar leven in Z i j n .
Dit lijkt me een mooi boek. Ik zou zo graag leren hoe ik tijdens mijn werk af en toe een pauze kan inlassen. En dan ook echt een pauze, niet zo een waarin mijn gedachten doorrazen en ik zo snel mogelijk weer aan het werk wil gaan.
Alleen al het vinden van een rustige plek in een huis met 2 pubers vind ik een uitdaging…
Wellicht dat het boek mij hierin een steuntje kan geven
Dit boek komt voor mij op het juiste moment…..ik doe nog graag mee met de verloting…tenzij de verloting al heeft plaatsgevonden ?…..
De winnaars van deze winactie zijn bekend!
Er is 1 winnaar op de website, en 1 op de Facebookpagina.
Beste Kim, van harte gefeliciteerd!
Jij hebt het boek ‘Begin Hier en Nu’ van Uitgeverij @Samsarabooks gewonnen!
Zou je ons een bericht willen sturen met je adresgegevens? Dan komt het boek gauw jouw kant op!