Loslaten kun je niet afdwingen

  • Bericht reacties:0 Reacties

NIEUW! Mindfulness Testimonial

Loslaten kun je niet afdwingen

Door mindfulness ben ik het patroon gaan inzien dat als ik iets lastig vind, iets graag anders zou willen hebben, er juist een mentale fixatie ontstaat op wat ik liever niet wil ervaren of probeer ‘los te laten’. Piekeren is hier ook een uiting van: probeer ik het op te lossen door er oeverloos over na te denken en scenario’s te bedenken. Ik verdrink erin en heb geen oog meer voor iets anders… Dit patroon ben ik ook steeds sneller gaan herkennen, bijvoorbeeld omdat ik dan mijn adem vastzet en mijn kaken klem (bijna altijd!).

Doorkrijgen dat het gebeurt en er op een erkennende manier naar kijken, zorgt er meestal al voor dat ik minder in de greep ervan ben. Dat geeft mij weer de kans mijn aandacht te verleggen naar iets anders met het besef ‘Ik ben veel meer dan deze ene situatie of gebeurtenis. Mijn leven is veel meer dan deze (lastige) gedachten en gevoelens’. Hierdoor ervaar ik veel meer rust, zelfsturing en zelfvertrouwen dan voor de mindfulness training.

Een gedicht van Erik van Zuydam, geeft dit treffend weer:

LOSLATEN

Staak je pogingen maar om dingen los te laten.

Je hoeft helemaal niets los te laten.

Loslaten kun je niet ‘doen’, onmogelijk!

Hoe meer je iets probeert los te laten,

hoe mee je eraan vast komt te zitten.

Maar als je bereid bent de dingen die je

graag los zou willen laten totaal te ervaren,

dan zullen ze jóu loslaten.

 

Francien Post, MBSR mindfulness trainer in Amersfoort

Francien Post

 

Wil je ook een ‘Mindfulness Testimonial’ plaatsen met een favoriete quote of gedicht dat voor jou de spijker op de kop slaat? Stuur het dan op naar: , elke maand plaatsen we 2x een testimonial

Geef een reactie