De vraag = hoe doe je dat dan?

 • Bericht reacties:2 Reacties

Bij ‘switch off’ zou je verwachten dat er ergens een ‘uit-knopje’ zit. Maar dat is er natuurlijk niet! Je kunt de ‘mind’ nooit echt uitzetten.

Wat kun je dan wel doen? Ik probeer regelmatig mijn aandacht voor ’n minuut of 10 op mijn ademhaling te richten. Ik probeer dan niets anders te doen dan mijn adembeweging te volgen. Het is een moment voor mezelf, een minivakantie voor mijn brein. En natuurlijk beweegt mijn aandacht dan ook naar gedachtes of geluiden of iets anders. Soms merk ik de afleiding heel snel op, soms duurt het wat langer. Zodra ik het opmerk breng ik mijn aandacht gewoon weer terug naar de adem, zonder er verder over te oordelen dat ik afleid was.

En weet je wat? Na 10 minuten (ik zet altijd even een timer) voel ik me als herboren. Ik ben dan uit de dagelijkse sleur gestapt en de rest van de dag ben ik me veel meer bewust van het moment. Ik kan er dan ook veel beter mijn aandacht bij houden. Voelen hoe ik loop, voelen hoe ik zit, de wind in mijn gezicht, geluiden om mijn heen.

Heus, het is niet zo heel moeilijk. Het is gewoon een kwestie van doen!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Gerrion

  Deze had ik zó nodig!
  Wetend dat even 10 minuutjes m’n aandacht naar de ademhaling brengen goed doet heb ik er toch moeite mee, om ’t te doen.
  Ik ga het proberen..nee, ik ga ’t doen!
  Groetjes Gerrion

 2. Guus

  Ook voor mij een belangrijk begin van de dag.
  In plaats hiervan doe ik regelmatig een bodyscan.

Geef een reactie